… eller borde i alla fall vara det eftersom det har så många hälsofördelar både psykiskt och fysiskt! Samtal ute i naturen med mig som psykolog innebär att vi gör en individuellt anpassad plan för dig där vi kombinerar t.ex. KBT-terapi, skogsvaro och andra vetenskapliga strategier för att öka ditt välbefinnande.
Hälsofrämjande terapi i naturen: vad säger forskningen?
I dagsläget finns mycket forskning både kring naturens positiva effekter i sig och också en del kring vad kombinationen med psykologisk behandling kan leda till, såsom:
- Minskad stress (t.ex. sänkta nivåer av stresshormonet kortisol, sänkt blodtryck)
- Ökat lugn och återhämtning (aktivering av kroppens lugn-och ro-system)
- Förbättrat humör (färre symtom på depression och minskad ångest)
- Ökad närvaro
- Stärkt immunförsvar
- Bättre sömn
Tänker du också bättre i skogen?
De flesta av mina bra idéer får jag i skogen och jag tror faktiskt att jag även blir en bättre terapeut ute! Förutom att naturen har en lugnande effekt på våra nervsystem kan den gynna vårt tänkande (kognitiva förmågor) genom ökad kreativitet, flexibilitet och problemlösningsförmåga.
En klassisk studie visar till och med att bara utsikten mot ett grönområde med träd (jämfört med en tegelvägg) hjälpte nyopererade personer att tillfriskna snabbare, uppleva mindre smärta och behöva färre smärtstillande mediciner.
Lugn av naturen
Naturen hjälper oss att reglera balansen mellan upp- och nedvarvning, vilket är grundläggande för välbefinnande, hälsa och att förebygga sjukdomar. Något som blir allt viktigare i en urbaniserad värld där mycket kan trigga igång vårt stressystem.
Våra kroppar och hjärnor är anpassade efter naturen (99,99 % av vår evolutionära historia har vi levt i naturen) och när vi kommer i kontakt med t.ex. skogar, parker och blommor känner vi oss för det mesta naturligt mer avslappnade (enligt “tillbaka till naturen-teorin”). Naturen aktiverar den parasympatiska delen av vårt autonoma nervsystem – som reparerar kroppens funktioner, hjälper oss att vila och slappna av. Vi blir lugna av naturen av både psykologiska, fysiologiska och evolutionära skäl.
“And into the forest I go, to lose my mind and find my soul”. (John Muir)
Högpresterande kvinna som vill få in mer återhämtning i vardagen? Stressad stadsbo som vill ha hjälp att slappna av? Oflummig man med högt blodtryck som vill må bättre? Ung vuxen med ångest som vill hitta ett mer hållbart liv?
Samtalsterapi i naturen passar de flesta (nästan i alla fall, effekterna av naturvistelser verkar rimligtvis inte ha lika god effekt om man inte tycker om att vara i skogen). Andra namn på liknande upplägg är walk and talk, ekoterapi, grön rehab, skogsterapi eller naturbaserad psykologisk behandling. Gemensamt är vistelsen i utemiljö för att ta tillvara på naturens hälsofrämjande effekter, istället för att sitta inomhus i traditionella terapisamtal.
Det hela kanske låter flummigt men det bygger på vad den senaste forskningen visar kring effekterna av naturterapi, skogsbad och evidensbaserade metoder för ökat välbefinnande. Vi får helt enkelt det bästa av flera världar när vi integrerar natur, psykologi och fysiologi!
Hur det går det till?
Om du är intresserad av att testa upplägget där samtalsterapi och vetenskapliga verktyg för att öka hälsobeteenden integreras med naturens positiva hälsoeffekter är du varmt välkommen att höra av dig!
Om du kommer för första gången går det bra att antingen boka ett första samtal på plats (mottagningen vid Grönsakstorget) där vi tillsammans diskuterar vilket upplägg som passar dig bäst eller boka ditt första samtal direkt i skogen. Om du inte hittar någon ledig tid i mitt bokningssystem, maila mig gärna då jag ofta kan anpassa tiderna!
Använd ditt friskvårdsbidrag till träning för mentalt välmående
Jag erbjuder även en variant av ovanstående i tjänsten ““friskvård och träning för mentalt välmående” – för dig som önskar nyttja ditt friskvårdsbidrag. Den typen av hälsofrämjande tjänst är ej sjukvård och är därför momspliktig. Det är upp till arbetsgivaren att bestämma belopp och till vad pengarna får användas till, men de flesta följer Skatteverkets rekommendationer (där t.ex. skogsbad, förebyggande stresshantering, mental träning och mindfulness är godkända friskvårdsaktiviteter).
Meddela mig om du önskar nyttja ditt friskvårdsbidrag så återkommer jag med det du behöver för redovisningen till din arbetsgivare eller ditt egna företag (kvitto med dina personuppgifter).
Pensionär, bebis och andra anpassningar
Ja, det går bra! Om du av ovanstående eller andra skäl är i behov av att t.ex. inte gå på de mest snubbliga stigarna eller göra andra anpassningar så löser vi givetvis det.
Men om det regnar då?
I stunden är det såklart inte riktigt lika härligt om det är kallt och grått, som en dag när våren är på väg, fåglarna kvittrar och solens värme känns i ansiktet. Men det kan funka ändå! Dåligt väder kan till och med ge en ännu starkare och mer unik upplevelse än i soligt väder enligt vissa. I forskning beskrivs exempelvis hur sämre väder kan göra det enklare att bli närvarande och koppla på sina sinnen eftersom de sensoriska upplevelserna kan vara tydligare.