Hur olika svårigheter kan behandlas utifrån KBT
Vi börjar med att undersöka vilka betydande faktorer som bidrar och vidmakthåller ditt nuvarande mående. Därefter gör vi tillsammans en plan för hur vi kan arbeta med det du önskar och vilka sätt som kan bli mest hjälpsamma att göra detta på. Jag har erfarenhet av att arbeta med olika typer av bekymmer och nedan kan du läsa om några exempel på hur vi tillsammans kan arbeta utifrån KBT:
Ångest
Social ångest, hälsoångest, panikångest, panikattacker, klimatångest, generell ångest (GAD), specifika fobier, klimatångest m.m.
Konkreta strategier för att hantera ångest och jobbiga känslor i stunden och utifrån en gemensam plan gradvis lära sig att möta de situationer som känns extra svåra. Även strategier för att hantera jobbiga tankar och arbete med att minska generell stress och sårbarhet för ångest är ofta hjälpsamt.
Oro och ältande
Strategier för att begränsa tid och energi som läggs på oro/grubbel och hjälp att bryta negativa tankeloopar och göra andra meningsfulla aktiviteter. Fokus kan även vara att öva medveten närvaro och färdigheter i att hantera ovisshet.
Sömnsvårigheter
Kartläggning av sömnen genom sömndagbok för att anpassa behandlingen efter vad som vidmakthåller just dina sömnbesvär. Därefter kan behandlingen t.ex. fokusera på att du får lära dig mer om hur din sömn fungerar och hjälp i att skapa egna rutiner för en fungerande sömn samt arbetar med konkreta strategier för att minska grubbel och oro i sängen. Andra relevanta interventioner kan bestå av att genom s.k. sömnrestriktion bryta mönster av sömnlöshet.
Stress och utmattning
Skapa förståelse för vad och hur olika faktorer bidrar till symtom på stress och/eller utmattning, konkret planering för att skapa balans mellan det som ger och tar energi i nuvarande livssituation. Konkreta strategier för att öka återhämtande beteenden, ta steg i en meningsfull livsriktning, förändra problematiska tankemönster och påverka det som går att förändra i yttre omständigheter. Även fokus på att på sikt bygga upp motståndkraft och hantera framtida risksituationer.
Boka tid
Digitalt eller på plats
Boka ett första samtal där vi kartlägger vad som påverkar ditt mående och hur vi skulle kunna arbeta med det utifrån dina behov.
Rådgivning
Kan terapi med mig hjälpa dig?
Hör gärna av dig via mail eller telefon om du vill veta mer t.ex. om hur jag jobbar med olika typer av problem och om det kan passa dig.
Nedstämdhet och depression
Strategier för att förändra både inre och yttre beteenden som vidmakthåller symtom på försämrat mående. Till exempel kan vi arbeta med att problemlösa kring hur du kan ta steg i önskad riktning och börja göra saker som känns meningsfulla, bryta oros- och grubbelloopar och hantera jobbiga känslor.
Långvarig smärta
Identifiera hur olika faktorer samverkar utifrån ett biopsykosocialt perspektiv och förändra det som går att påverka. Arbete med att kunna ta steg i en meningsfull livsriktning trots smärta och att öva färdigheter i acceptans för ökad livskvalité på sikt.
Självkritik och självkänsla
Identifiera och arbeta med att utmana negativa självuppfattningar, öva färdigheter i självmedkänsla och att förhålla sig till sig själv på mer förstående och accepterande sätt. Fokus kan även vara på att på ett gradvis sätt närma sig situationer och beteenden i önskad livsriktning och skapa mer nyanserade tolkningar av sig själv.
Sorg och kris
Få hjälp att bearbeta och vara i jobbiga känslor och konkret planering kring hur du kan ta hand om dig själv i det svåra. T.ex. kan fokus vara på att problemlösa kring att få vardagen att fungera okej under förutsättningarna och att utifrån självmedkänsla hantera de motgångar som dyker upp.
Existentiellt och andra teman
Ett annat tema i terapi kan handla om existentiella frågeställningar och osäkerhet kring vad som ger mening åt livet, vilket också är något vi kan arbeta med tillsammans. Samtalen kan t.ex. både ha en mer reflekterande karaktär där du får fundera kring viktiga frågor eller mer konkret får undersöka hur meningsfullhet, sammanhang och gemenskap kan skapas för dig. Terapin kan också handla om andra relevanta livsområden, såsom kärleks- eller vänrelationer, sex och intimitet, yrkesliv, personlig utveckling, tidigare påverkande erfarenheter, ensamhet o.s.v. Ibland går det inte heller riktigt att sätta ord på vad som påverkar måendet eller känns jobbigt, i så fall kan vi utforska detta på ett tryggt sätt tillsammans.