Hur arbetar jag som psykolog i samtalsterapi?
Anledningarna till att börja i samtalsterapi kan vara många och det kan vara svårt att själv veta vilka terapimetoder som passar. Oavsett metod är det viktigaste för mig att du upplever att jag är engagerad och aktiv i våra samtal. Ofta är det just sättet att ha samtal det som hjälper mest, snarare än specifika metoder. Att ha någon “på sin sida” som hjälper en att navigera och skapa hjälpsamma förändringar framåt. Jag har studerat både KBT och PDT under min femåriga psykologutbildning och har även vidareutbildat mig inom:
- Acceptance and Commitment Therapy (ACT): skapa distans till tankar, hantera jobbiga känslor, ta steg i en meningsfull riktning i livet och öka närvaron i nuet. Forskning visar att ACT som behandlingsalternativ kan fungera effektivt vid t.ex. stress, ångest, depression och långvarig smärta.
- Compassionfocused Therapy (CFT): öva färdigheter i självmedkänsla och att aktivera det egna trygghetssystemet. Passar vid låg självkänsla, självkritik samt skam- och skuldproblematik.
- Positiv psykologi innebär ett kompletterande helhetsperspektiv på hälsa med fokus på att förstå människan utifrån det som fungerar väl. Forskning inom tillämpad positiv psykologi undersöker strategier för att bibehålla/öka välbefinnande och skapa motståndkraft till livets utmaningar. Experterna Katarina Blom och Sara Hammarkrantz ger i sin bok ”Lycka på fullt allvar” exempel på hur den positiva psykologin kan vara hjälpsam i vardagen:
“För att kunna leva med att de flesta punkterna på att göra-listan är kvar, inte bli bitter när kollegan får det roliga arbetet du sökt, kunna ta hoppsa-steg över skorna i hallen utan att gorma på familjen, finna anledningar att gå upp på morgonen, hinna uppfatta att himlen är blå bakom de grå molnen eller att någon tagit det sista toa-pappret igen.”
- Beteendedesign och nudging: att göra det ”lätt att göra rätt” genom strategier där goda förutsättningar skapas för att beteendeförändringar faktiskt sker och ger önskad effekt även på lång sikt. Hjälpsamt för att förändra vanor/rutiner, designa miljöer för att främja specifika beteenden och hitta hållbara lösningar på problem.

När passar det att gå i terapi?
Som legitimerad psykolog har jag utbildning i att arbeta med de metoder som visat sig effektiva i forskning och att kombinera olika metoder för att fungera för olika svårigheter. Vanliga sökorsaker är till exempel:
- Stressrelaterad ohälsa såsom utmattning
- Nedstämdhet och depression
- Ångest av olika slag såsom social ångest, hälsoångest, panikångest, klimatångest, generell ångest (GAD).
- Sömnsvårigheter
- Oro, grubbel/ältande
- Sorgbearbetning
- Livshändelser av olika slag, krisreaktioner och behov av rådgivning
- Olika jobbiga känslor t.ex. meningslöshet, ensamhet, vilsenhet, skam- och skuldkänslor
- Självkritik
- Självkänsla
- Perfektionism, prestation
- Problematiska beteenden såsom prokrastinering, beroende
- Långvarig smärta
- Relationsproblem
- Problem i yrkeslivet
- Existentiella frågor och riktning i livet
Om KBT
Läs mer om vad Kognitiv beteendeterapi (KBT) är, går till och hur det kan vara hjälpsamt.
Gratis konsultation
Boka en telefontid hos mig om du funderar på att börja i terapi och undrar hur vi skulle kunna arbeta ihop.
Vad kostar samtalsterapi hos psykolog?
Pris för individuell terapi på mottagningen vid Grönsakstorget eller digitalt är 1450 kr (student universitet/högskola: 1150 kr).
Jag är också tillgänglig som konsult för vårdcentraler, företag och försäkringsbolag.