Bli lyckligare med hjälp av positiv psykologi

Hej och välkommen till detta första blogginlägg som handlar om positiv psykologi – en vetenskapsgren som fokuserar på att förstå och främja människans välbefinnande och lycka!

Läs vidare för att lära dig om vad positiv psykologi innebär, hur du kan ha nytta av det och hur du redan idag kan börja öva färdigheter för att må bättre och öka ditt välbefinnande.

Vad är positiv psykologi?

Positiv psykologi är en relativt ny gren inom psykologin som startades av Martin Seligman på 1990-talet. Till skillnad från traditionell psykologi, som ofta fokuserar på att behandla psykiska sjukdomar och ohälsa, riktar sig positiv psykologi mot att förstärka människans styrkor, resurser och förmågor. Den undersöker frågor som: Vad gör livet värt att leva? Hur kan vi utveckla våra positiva egenskaper och relationer? Och vad bidrar egentligen till långvarig lycka och tillfredsställelse?

Att må mer än okej – mening och lycka i livet

Syftet med positiv psykologi är att skapa en djupare förståelse för de faktorer som bidrar till ett meningsfullt och lyckligt liv. Genom att identifiera och utveckla positiva känslor, engagemang, relationer, mening och prestation (ibland sammanfattat som PERMA-modellen) strävar vi efter att inte bara överleva, utan att verkligen blomstra!

Genom att fokusera på det som gör oss starka, snarare än på våra svagheter, kan vi bygga en mer motståndskraftig, hoppfull och positiv livsinställning. Det handlar inte om att ignorera de svåra delarna av livet, utan om att balansera och integrera dem med de positiva aspekterna.

Positiv psykologi i vardagen – hur du kan börja öva

Tacksamhet är en kraftfull känsla som kan stärka vårt välbefinnande genom att hjälpa oss fokusera på det positiva i våra liv, istället för på det vi saknar. Att öva tacksamhet i vardagen kan göras genom enkla vanor som att varje dag reflektera över vad man är tacksam för. 

Till exempel kan du testa att skriva tacksamhetsdagbok där du listar saker du är tacksam för. Avsätt en liten stund varje dag, kanske fem minuter när du vaknar, äter lunch eller ligger i sängen och ska sova. Tänk på eller skriv ner i en anteckningsbok eller i mobilen 3-5 saker du är tacksam för. Det kan handla om allt från små vardagshändelser, som en god kopp kaffe, till större ögonblick som stunder med nära och kära. Det kan vara saker som hänt under dagen eller mer generella saker. Var gärna så specifik som möjligt, till exempel “jag är tacksam för att min partner tog disken idag”, “idag var en bra dag för att jag orkade ta mig upp ur sängen och till jobbet” eller “jag är tacksam för att jag lever i ett demokratiskt samhälle” .

Genom att fokusera på det positiva i ditt liv kan du öka din medvetenhet om och uppskattning för de goda sakerna omkring dig. Att regelbundet öva sig i tacksamhet kan öka välbefinnande och livstillfredställelse.