Semestern närmar sig. Kanske känner du redan nu av den där pirrande förväntan? Kalendern glesnar, mejlen sinar och i luften ligger något lättare. Kanske är det just nu – precis före ledigheten – som du känner dig som mest förväntansfull, glad och hoppfull?
Sjuk lagom till semestern?
Det kan också vara precis nu, när kroppen snart får chans att gå ner i varv på riktigt som förkylningen, tröttheten eller huvudvärken kommer som ett brev på posten! Det är ganska vanligt att kroppen säger ifrån när den börjar slå av på tempot efter en intensiv period. Just när vi ska slappna av – lite om en “baksmälla” från att ha hållit ihop länge och kanske pressat sig genom deadlines, ansvar och vardagspussel. När du äntligen trycker på pausknappen, så gör kroppen det också.
Positiv psykologi handlar inte om att förneka svårigheter eller att alltid försöka känna sig glad. Det är helt okej – och mänskligt – att uppleva stress, sorg eller frustration. Att arbeta med välbefinnande innebär snarare att lära sig att hitta och förstärka det som ger mening och energi, även när livet är utmanande. För oavsett hur du upplever dagarna före ledigheten, finns färdigheter du kan öva på för att påverka ditt välbefinnande och stärka din psykologiska motståndskraft.
Färdigheter i savouring för att främja välbefinnande
Savouring innebär att medvetet uppmärksamma, uppskatta och förlänga positiva upplevelser – i förväg, i stunden eller i efterhand. Det kan vara så enkelt som att stanna upp och känna efter hur gott morgonkaffet doftar, att i förväg föreställa sig en stund i hängmattan, eller att i efterhand minnas ett skratt med en vän. Som ett sätt att “marinera” de goda minnena eller stanna upp och smaka mer på det som är bra helt enkelt. Forskningsstudier visar att savouring kan bidra till välmående genom:
- Ökad glädje, tacksamhet & tillfredställelse i livet
- Minskad stress och ångest
- Förbättrad fysisk hälsa (t.ex. bättre sömnkvalitet & lägre blodtryck)
- Stärkta relationer & social gemenskap
- Psykologisk motståndskraft (t.ex. lättare att hantera livets utmaningar & svåra perioder)
Förstärk och förläng det härliga
Inom positiv psykologi har forskare sett att vi ofta mår som bäst inte under semestern, utan precis innan – i väntan på något härligt. Den här typen av glädje kallas ibland för förväntansglädje, och det är inte bara en behaglig känsla – det kan vara en användbar källa till välbefinnande. Här är tre strategier du kan testa för att förstärka och förlänga positiva känslor inför semestern:
1. Sätt ord på vad du ser fram emot
Att formulera vad du längtar efter – högt eller i tanken – kan förstärka positiva känslor. Säg det till en vän, kollega eller skriv ner det. När du sätter ord på vad du längtar efter hjälper du hjärnan att förstärka och lagra det som något härligt och meningsfullt.
2. Planera in de små stunderna
Alla semestrar behöver inte vara storslagna – ofta är det de små stunderna som gör störst skillnad. Planera in några aktiviteter i kalendern du vet att du mår bra av: en lång frukost, en bok i skuggan, en kvällspromenad med musik i lurarna.
3. Försmaka
Föreställ dig detaljerna i stunderna du längtar efter: vad gör du, vad ser du, hur känns det i kroppen? Slut ögonen och visualisera hur det kommer att vara med alla dina sinnen. Att “försmaka” upplevelser mentalt kan faktiskt ge liknande välbefinnande-effekter som när du upplever dem på riktigt, bland annat eftersom det aktiverar hjärnans belöningssystem och frisätter dopamin.
Att fästa blicken på det goda
Träna “lyckomuskeln” för stärkta nervbanor
Savouring är alltså både en färdighet som kan tränas upp och ett kraftfullt verktyg för att främja välbefinnande i det dagliga livet. Psykologen Björn Hedensjö beskriver i ett avsnitt från podden “Dumma människor” (rekommenderas!), förmågan att fästa blicken på det goda som ett sätt att träna “lyckomuskeln”. Det vi gör ofta formar våra hjärnor – forskare (såsom Sonja Lyubomirsky) har uppskattat att upp till 40% av vårt upplevda välbefinnande påverkas av våra beteenden och tankevanor. Precis som fysisk träning stärker kroppen, kan upprepade psykologiska övningar (såsom savouring) stärka hjärnans kopplingar till positiva känslor.
Glad (för)semester! 🙂
Så oavsett om du känner dig förväntansfull, lycklig och pirrig inför semestern eller trött, stressad och låg – det ena behöver inte utesluta det andra. Att mjukt rikta uppmärksamheten mot det lilla som fungerar, inte som ett sätt att fly eller blunda för det som är, kan bidra till ökat välbefinnande både före, under och efter semestern.